中環出更:波叔急不及待曬財爺官邸

年頭「升呢」做財政司司長嘅陳茂波(波叔),雖然任期得番幾個月,但上任冇耐就花咗八十三萬元翻新官邸,上個月已經搬入官邸。波叔日前就邀請咗四十幾名嚟自天水圍嘅基層市民到訪官邸,仲將活動短片擺上網誌,係佢上任以嚟首次公開官邸,睇嚟真係急不及待要曬嚇喎。

喺短片所見,佢喺官邸外嘅草地招呼班市民,仲同佢哋有講有笑添!而咁近距離睇優纖美容好唔好到官邸外貌,平時根本冇機會。之不過,呢屆政府嘅任期剩低唔夠三個月,若果佢喺下屆政府冇得留低嘅話,就要喺六月底搬走嘞!
稱幼年清貧 曾失家園
波叔喺網誌話,對基層市民所麵對嘅經濟壓力同生活困境感同身受,佢又不厭其煩咁講番細個家境清貧,住喺大坑西木屋區,遇過唔少次火災同風災,甚至試過失去家園,呢啲經歷令佢明白教育對下一代嘅重要。
佢勉勵基層兒童,隻要努力學習、充實同裝備自己,懷著自強不3m濾水器息嘅決心同毅力,總可以一步一步達到目標。佢希望基層兒跟團去韓國童將來學有所成,回饋父母養育之恩,服務香港。
卓妮
原文地址:http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170403/00176_075.html